Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cin'deki son olaylar
Omuzomuza > Sosyal Forumlar > Üniversite
Pages: 1, 2
Istanbulguy
Biraz boluk porcuk olacak ama neyse :

*Bir kez daha Turkcu-Islamci tayfa, ortalara dokulup protestolarini gayet 'demokratik' sekilde yaptilar...Cin bayraklarini yirttilar, yaktilar filan. Tabi, Alperen'ci yaratiklarinin Topkapi Sarayi olayinda oldugu gibi polisimiz gayet efendice davranmistir bu guruha. Baska bir ulkede Turk bayragi yakilsa carsaf carsaf haberi cikar gazete ve kanallarimizda.....Turk milliyetcileri, o ulkenin konsoloslugunu basmaya kalkarlar filan. Cin'de boyle bir agresiflik olmadi iste....ibret olsun !

*Mesela Tibet'tekilerin (ve Turk ve/veya Musluman olmayan milyonlarca diger insanin) cani onemli degil tabi bu fasistlere gore. Ama Turk ve/veya Musluman soz konusu olunca dunyayi yikmaya hazirlar.

*Erdogan, bu sefer de Cin'e dayilanmis. Cin'in insan haklari ve demokrasi fakiri bir ulke oldugunu cumle alem biliyor/kabul ediyor. Ama, olanlara soykirim demek resmen terbiyesizlik ve sacmaliktir. Cin Cumhurbaskanindan 'Sen once Anadolu'da 1915'te olanlara bir baksana be kardesim. Soralim dunyaya...ezici cogunluk hangisine soykirim der acaba ?' gibi bir tepki bekliyorum.

*Turk medyasi yine igrenc yalanlarina ve cifte standartciligina devam ediyor. Bircok kaynaktan okudum ki olenlerin (bu son 6 Temmuz olaylarini kastediyorum)buyuk cogunlugu Han Cinli. Bu, hic belirtilmiyor bizdeki cogu platformda. Uygur'lar, dukkanlari filan yagmalayip, gordukleri her Han Cin'liyi oldurmeye kalkmislar ve cok sayidakini de oldurmusler. Bizim TV'lerde sadece bu olaylardan sonra Han Cin'lilerin kendilerini korumak icin ellerine sopa filan alip kendi bolgelerinde gezinirkenki halleri gosterildi 'Cin'liler Uygur avinda' gibi yalan ve provokatif laflarla. Hastahanede, yaralanan Cin'lilerle yapilan roportaj goruntuleri filan yayinlandi mi bizim cogu kanalda ? Ben gormedim. CNN ve BBC'de bu goruntuler vardi bolca. Tabi, hemen bazi Turk'-Islamcilar der 'Onlar, Bati....Turk'lere ve Muslumanlar'a dusman'. Evet, yaaa tabi...ayni kanallar Cin yonetimini yeri geldiginde yerden yere vuruyor.

*Neyse ki, henuz daha hic bir fasist, burada gecimlerini saglamaya calisan gariban birkac Cin'li sokak saticisina filan saldirmamis. Bildiginiz gibi, beklenir bu yaratiklardan bu tur seyler.

Resmen igrenclik.

Cem
Tortured_Fragile_Mind
Cem Topkapı olayına ne diyorsun? Biz birşey anlamadık ama ipten dönmüşüz sanki hahaha.gif

Vampir görünce haç çıkarmak gibi 1915'i her topice sokuşturmasan hahaha.gif 1-2 posta mağdur Çin'liler diye yazacaksın diye korkuyorum smile.gif
Istanbulguy
QUOTE (Tortured_Fragile_Mind @ Jul 14 2009, 16:54 ) *
Cem Topkapı olayına ne diyorsun? Biz birşey anlamadık ama ipten dönmüşüz sanki hahaha.gif

Vampir görünce haç çıkarmak gibi 1915'i her topice sokuşturmasan hahaha.gif 1-2 posta mağdur Çin'liler diye yazacaksın diye korkuyorum smile.gif

1915'i bu topige sokusturmayayim da hangisine sokusturayim. Erdogan'in bu abuk subuk ve terbiyesizce tepkisi sence de rezil otesi degil mi ?

Topkapi S. olayi ile ilgili ne tur seyler diyebilecegimi cok iyi biliyorsun smile.gif Eksisozluk'te yazan birine gore, onun bir arkadasi bu fasistler icin 'undefined walking objects' demis smile.gif Simdilik isin trajikomik yanina dergineyim boylelikle. Ciddi seyler yazinca, kendi moralim bozuluyor burda en basta smile.gif

Sunu sorayim sana. Cin'deki bu olaylarla ilgili yazdiklarimin tamamina katiliyor musun ? 'Katilmalisin' anlaminda demiyorum smile.gif Merak ettim de.

Cem
Tortured_Fragile_Mind
Çok takip etmiyorum. Erdoğan'ı da hiç sevmem zaten de pek bir tepki gösterdiğini görmedim ben. Usulen birşeyler zırvalıyor.

Kanat Atkaya'nın yazısını oku, google'da aratırsan çıkar. Belli kesim din muhabbeti altından bir tepki gösteriyor da konuda da yenibirşey yok, fakat olay Uygur'lar yağma yapıyor formatında olmasa gerek. Uygur'ların ülke içinde bile dolaşamadıkları, sürekli düşen nüfusu olduğunu falan okuyorum. Ama dediğim gibi çok takip etmediğim için çifte kontrol yapmıyorum.

Şırnak'ta 2 adet Kürt dövülse (ki sıkar hahaha.gif ) sanmam ki Kürtler dükkan yağmalamış yok o kadar birşey diye buraya gelesin.
SAND^
istanbulguy,

Konu hakkındaki cehaletin dağlar kadar... İşin kötüsü sırf ve sadece idelojik bakışına destek olsun diye " o çok hümanist" tarafının ne kadar sözde(!) kaldığını görmüş olduk...

Demek ki bakış açısılarindaki çıkış noktan insanlık falan değil ideolojin. Bu kadar net...
Tortured_Fragile_Mind
QUOTE (Istanbulguy @ Jul 14 2009, 16:38 ) *
CNN ve BBC'de bu goruntuler vardi bolca.

Burayı kaçırmışım smile.gif
plasenta
BBC bile konunun niye bu hale geldiğini bilmiyor. "Güney Çin'de ölen 2 Uygur'un ölümünü protesto için toplandılar ama niye violence halini aldı belli değil" diyor. Bizde çok bilenler neyi nasıl biliyor anlatsalar, anlasak. Bir ingiliz görgü tanığı (öğretmen, karısı çinliymiş), "polis barikatı vardı önce taş atıyorlardı, polis heryerde olduğu gibi davranıyordu, sonra çığırından çıktı. Sanki protestocular bunu istiyordu demiş" demiş.

The protesters' route was blocked by the police, not in a menacing way, just as if to make it clear that they could go no further. The protesters stopped about 30m away for a few minutes, and then without warning some of them came forward and started throwing rocks at the police.

The police tolerated this for maybe a couple of minutes, and when it became clear the throwing of stones wouldn't stop, they charged.

I have to say that the police dealt with the matter the same way our own riot police would. They were not excessively violent, nor did they attack unprovoked.

It was scary to watch all this kick off so close to where we were. Having managed to read your reports via my mobile phone (using services that are not blocked) I am amused that these overseas Chinese are trying to make political capital out of this, when, from what I witnessed, it was the protesters who brought this on themselves by attacking the police. Or maybe this was what they wanted all along?

epeci
cin'in uniter devlet yapisina toprak butunlugune saygili miyiz degil miyiz once buna karar vermek lazim. saygili degilsek, orada uygur etnik grubunun bir tur ozerklik sahibi olmasi gerektigini dusunuyorsak bunu da soyleyelim. ama bunun hemen paraleli de turkiye'nin uniter devlet yapisi ve toprak butunlugu ve icindeki etnik unsurlarin statusu olacak, bunu da unutmayalim.

neticede bu bir sosyo-ekonomik meseledir ve cinliler (han cinliler diyelim, zira otekiler de cinli) uygurlarin yogun oldugu topraklara yerlesmeye devam ettigi muddetce zaten fakirlikten imani gevremis ve sosyal haklari olmayan uygurlar (ya da baskalari) buna isyan edecek. isyan gelen hanlara saldiri seklinde olursa tabii ki cin emniyeti ve ordusu cezayi keser, burada garip birsey yok. neticede demokratik bir devlet degil. cok buyuk ve guclu olduklari icin kimseye hesap vermeleri de gerekmiyor.

erdogan bu olaylara soykirim mi demis? hani soykirim politikacilarin kararlastirdigi birsey degildi. kendisi soyluyordu daha gecenlerde amerikan meclisi bu konuyu gundeme getirmek istediginde. aptal herif, ne olacak...
plasenta
QUOTE (epeci @ Jul 14 2009, 21:59 ) *
aptal herif, ne olacak...

Aptalın önde gideni. Bu herifi niye kontrol etmez birisi anlamıyorum. AY'nin başbakan versiyonu.
Sporel
QUOTE (Istanbulguy @ Jul 14 2009, 09:38 ) *
*Bir kez daha Turkcu-Islamci tayfa, ortalara dokulup protestolarini gayet 'demokratik' sekilde yaptilar...

olaylar bir tarafa (ki o kisimda genelde epeci'ye katiliyorum. zaten tayyip'in soyledigini ilk gordugumde saskinliktan kucuk dilimi yutacaktim. sen de haklisin bence cin'e dair soykirim tartismasinda.) ama ben senin su demokrasi lafini kullanisina biraz takiliyorum.

diger baslikta da 90 Dakika'nin kaldirilmasini dogru bulanlari demokratik olmamakla itham etmissin. burada da protestoyu demokratik yapmaktan bahsediyorsun. ne anlama geliyor bunlar?

demokrasi benim bildigim yonetim bicimiyle ilgili bir sozcuk. oyle her konuda demokrat olup olmamak sozkonusu degil. ozgurlukcu diyebilirsin istersen. tahminim yukarida 'bariscil, siddete dayali olmayan' demek istiyorsun. ama 'demokratik' degil o kelime.
plasenta
Bu arada biraz gerçekçi olmakta fayda var. Çin'in bu ebatta kalmasına ve gittikçe güçlenmesine ve zenginleşmesine başta ABD olmak üzere kimse izin vermek niyetinde değil. Adamların $ rezervi öyle bir boyutttaki, ABD neredeyse ülkeyi Çin'e borçlu. hahaha.gif Artık kendi parasını piyasaya sürüp, Arjantin'e kendisi ile ticaret yapmak üzere Yuan falan sattı. Aman tanrım. honk.gif Bu işten korkanlar, ki korkulacak boyutta, kısa zamanda Çin'i ufalamak istiyorlardır doğal olarak. İç ve dış mihraklar böylece bizim yakamızdan da düşeceklerdir hahaha.gif Konuya bu açıdan da bakmak zihin açıcı olabilir.
Tortured_Fragile_Mind
QUOTE (plasenta @ Jul 15 2009, 02:46 ) *
İç ve dış mihraklar böylece bizim yakamızdan da düşeceklerdir hahaha.gif Konuya bu açıdan da bakmak zihin açıcı olabilir.

hahaha.gif hahaha.gif
Istanbulguy
QUOTE (SAND^ @ Jul 14 2009, 17:24 ) *
istanbulguy,

Konu hakkındaki cehaletin dağlar kadar... İşin kötüsü sırf ve sadece idelojik bakışına destek olsun diye " o çok hümanist" tarafının ne kadar sözde(!) kaldığını görmüş olduk...

Demek ki bakış açısılarindaki çıkış noktan insanlık falan değil ideolojin. Bu kadar net...

Hepimizin neticede bir ideolojisi (veya hadi dunya gorusu diyelim) var ve bu, dusuncelerimizi etkiliyor tabi. Ama, 'Cikis noktan insanlik degil' demen anlamsiz ve cok haksiz olmus. Ben, 'Cin, her zaman haklidir...ezmeli, asimile etmeli Uygurlar'i' filan demiyorum ki. Carpitmissin iste. Ben sadece bu son olaydan sonra politikacilarimizin ve basinin tek yanli ve haksiz ve de fanatikce davrandigina ve de zaten olaylarin buyuk ihtimalle onlarin sundugu gibi olmadigini belirtmek istedim ve bir kez daha Turk cifte standartciligina dikkati cektim. Iste, en basit ornek....Tibet'te olanlar bizde hemen hemen kimsenin umrunda degil cunku onlar Turk asilli/Musluman degiller. Ben, Turkculuge, Islam kardesligine(ve de daha acayim...mesela Pan-Slavizme filan) toptan karsiyim. Bu tur seyler, ayrimciliga, dislamaya ve neticede yikima yol aciyor.

'Cehalet' demissin. Ben konunun tarihi gelisimine/arka planina hakim oldugum iddiasinda degilim ki. Ayrica, su klasik durum soz konusu : Tarihte ne kadar geriye gidecegiz bir bolgenin kime ait olmasi gerektigine karar vermek icin smile.gif Bu arada, konuyu daha da acmak gerekirse, tartisabiliriz...Cin, o bolgede isgalci midir...Turkiye, K.Kibris'ta isgalci midir...Ermenistan, Karabag'da isgalci midir...dogrular ne olmali....uzar gider smile.gif

RTE'nin bu olanlara soykirim demesi bakalim ulkemize pahaliya patlayacak mi ? Ha, 'ufak' bir cevap gelmis. Cin'li hackerlar Pekin'deki Turk Buyukelciliginin Web sitesini hack'lemisler. Ayip ya...yapilir mi bu simdi ya ?! hahaha.gif

Ha...Israil'den Turkiye'ye bu sene gelen turist sayisinda gecen seneki ayni doneme gore yuzde 60 gibi bir azalma olmus. Nerde gordum/okudum, hatirlayamiyorum ama pek yanlis oldugunu sanmiyorum. Iste, Israil karsitligi adi altinda anti-Yahudilik fasizanligi, turizm geliri bakimindan 'dannnnn' diye bir dokundu ulkemize.

Neyse ya....bir Tsingtao bira ismarlayayim sana smile.gif.....Cin'in en populer birasidir, yanlis bilmiyorsam eger.

Cem Yang Chang smile.gif
Sporel
makale Economist'den. rte'nin yaptigi oyle bir sacmalik ki adamlar konuyu oncelikle turkiye'nin acisindan ele aliyorlar. dumur.gif

The Uighurs, Central Asia and Turkey
Troubles across Turkestan

Jul 16th 2009 | ALMATY, ANKARA AND BEIJING
From The Economist print edition
Contrasting responses to China’s crackdown in Xinjiang

THE plight of Turkey’s Kurdish minority has never been of compelling interest to ordinary Chinese people. But in the past few days internet forums in China have been clamouring their support for Kurdish separatists. As Chinese security forces reimpose order after a bloody spasm of ethnic unrest in Xinjiang, Turkey is finding itself in the line of fire.

The country’s prime minister, Recep Tayyip Erdogan, helped ensure this by suggesting that the recent violence in Xinjiang’s capital Urumqi involved “genocide”. The rioting in Urumqi began with attacks by Turkic-speaking Uighurs on ethnic Han Chinese, but the reaction of the security forces and reprisals by Han mobs has claimed dozens of Uighur lives. China’s official media says the latest death toll is 192, at least 46 of them Uighurs (though it is unclear if the count includes two Uighurs killed by police on July 13th). Turkey’s trade minister Nihat Ergun hinted strongly that Turkish consumers should boycott Chinese goods (though his ministry quickly said that this was a personal view). Mr Erdogan proposed a discussion of the rioting in the UN Security Council. This is a non-starter given China’s power of veto, but the very idea infuriated China.

Turkey’s cultural, religious and ethnic links with Xinjiang make it difficult for leaders there to keep quiet. Turkey has long been a haven for disaffected Uighurs, including Isa Yusuf Alptekin, the pre-eminent leader of Uighur nationalism until his death in 1995. To China’s fury, Mr Erdogan, when mayor of Istanbul, named part of a central park after Alptekin in the 1990s.

In recent years Turkey’s support for the Uighur cause had been dampened by China’s rapid economic rise and its growing international clout. In 2003 Mr Erdogan visited China with a large delegation to mend relations. A few days before rioting erupted in Urumqi, Turkey’s President Abdullah Gul also paid a visit, saying afterwards that relations had turned “a new page”. They are now in tatters.

In contrast, most Western and Muslim countries have not seen much benefit in riling China over an issue that arouses little international attention compared with human-rights abuses in neighbouring Tibet. The reaction to Xinjiang’s unrest among Central Asian countries which are home to Turkic peoples has also been muted. The immediate concern for the Kazakh and Kyrgyz governments has been the safe return from Xinjiang of their citizens, many of them shuttle traders. Both countries have sizeable Uighur populations—50,000 in Kyrgyzstan; 300,000 in Kazakhstan (including the prime minister, Karim Massimov). There are also an estimated 1m ethnic Kazakhs in Xinjiang, who complain that they face the same sort of pressure on their culture and traditions as the Uighur.

Mindful of China’s proximity, and of the dangers of being sucked into further unrest, the “stans” have taken a dim view of Uighur separatism. Kazakhstan, for example, has sent a few separatists wanted by China back to Xinjiang. In Turkey, by contrast, Mr Erdogan has offered a visa to Rebiya Kadeer, a Uighur exile accused by China of fomenting Xinjiang’s violence.

The rewards of Central Asia’s co-operation are obvious. In April China agreed to lend Kazakhstan $10 billion in a “loan-for-oil” deal. In June it offered another $10 billion in credit to members of the Shanghai Co-operation Organisation—which links four Central Asian states with Russia and China—to shore up their struggling economies. As Turkey will find, there may be little to be gained by supporting the hapless Uighurs, except, perhaps, secret sympathy for its stance beyond China.
Sporel
konunun ozune donersek, benim bu konudaki komplo teorim cin'in bu olaylari alttan kiskirtmis olabilecegi seklinde. cin halkin ekonomik durumu nedeniyle cok uzun suredir kayniyor. onlari ortak bir noktada birlestirmenin en guzel yolu milliyetcilik pompalamak.

gecen sene olimpiyatlar'i ve tibet'i one cikararak yaptilar. simdi de bu var. kriz nedeniyle ozellikle ihracatin cok yavaslamasi ciftciyken patlamak uzere olup sonradan isci olan halki yine patlama noktasina getirdi. mesela tianenmen'in yildonumunde fokurdadi biraz ama ciddi askeri/policisy onlemlerle gecistirdiler. bunlari ikinci plana itecek sey de boyle bir damardi ki cok zor degildir herhalde bunu yaratmak.
epeci
QUOTE (Sporel @ Jul 16 2009, 21:11 ) *
konunun ozune donersek, benim bu konudaki komplo teorim cin'in bu olaylari alttan kiskirtmis olabilecegi seklinde. cin halkin ekonomik durumu nedeniyle cok uzun suredir kayniyor. onlari ortak bir noktada birlestirmenin en guzel yolu milliyetcilik pompalamak.

gecen sene olimpiyatlar'i ve tibet'i one cikararak yaptilar. simdi de bu var. kriz nedeniyle ozellikle ihracatin cok yavaslamasi ciftciyken patlamak uzere olup sonradan isci olan halki yine patlama noktasina getirdi. mesela tianenmen'in yildonumunde fokurdadi biraz ama ciddi askeri/policisy onlemlerle gecistirdiler. bunlari ikinci plana itecek sey de boyle bir damardi ki cok zor degildir herhalde bunu yaratmak.

cok makul bir komplo teorisi. ben batinin cin icinde herhangi bir ajanlik faaliyetinde olduguna/olabilecegine inanmiyorum. parti paranoyakca kontrol ediyor butun aktiviteleri, suphelendigi anda tutukluyor. arkadasim cin'e gitti birkac sene once. turistik aktivitede bulunurken iki fistik yanina gelip kendilerini universite ogrencisi olarak tanitip ozetle ne ayak oldugunu sormuslar. cocuk da bunlarin mukemmel ingilizcesi oldugundan hareketle (kendisi kanadali, amerika'da yasayan cinlilerin aksanina alisik) ajan olduklarina kanaat getirmis...
muratbey
teoride mantikli. ayrica kisa vadede cinin altini oymaya calismak amerikanin da isine gelmez diye dusunuyorum, cunku halen borclanmaya devam ediyolar. gecen cin hazine bonosu alimini yavaslatir gibi olmustu burasi karismisti, yine adamlar gidip ikna ettiler cini. su an goz gore gore oyle abuk subuk islere kalkismaz bence ne amerika ne ingiltere.. hepsi birbirinin cebine bakiyor.
SAND^
http://www.milliyet.com.tr/Dunya/SonDakika....2009&b=196 Uygur Turku idam edildi&ver=60

Karısı Çinli İngiliz görgü tanığı bu olay nasıl anlatır acaba?

"polis idam mangası vardı önce öylece dikiliyorlard, idam mangası heryerde olduğu gibi davranıyordu, sonra çığırından çıktı. Sanki protestocular bunu istiyordu"

falan gibi mi?
Tortured_Fragile_Mind
Han Çin'lidir onlar. Yıllardır Çin malı diye de Uygur malı kakalıyorlarmış bize.
epeci
QUOTE (SAND^ @ Jul 20 2009, 12:10 ) *
http://www.milliyet.com.tr/Dunya/SonDakika....2009&b=196 Uygur Turku idam edildi&ver=60

Karısı Çinli İngiliz görgü tanığı bu olay nasıl anlatır acaba?

"polis idam mangası vardı önce öylece dikiliyorlard, idam mangası heryerde olduğu gibi davranıyordu, sonra çığırından çıktı. Sanki protestocular bunu istiyordu"

falan gibi mi?

ben bu habere inanmadim su an itibariyla...

milliyet kaynak vermemis, ne bir ajansa, ne de kendi muhabirine...
reuter'de yok, cnn, bbc, el jazire'de de yok...

ortamda tek haber var kac gundur, o da cin'in 12 uygur'u isyani bastirirken vurmak suretiyle oldurdugu yolunda. idam mangasi falan yok...

SAND^
QUOTE (epeci @ Jul 20 2009, 18:50 ) *

ortamda tek haber var kac gundur, o da cin'in 12 uygur'u isyani bastirirken vurmak suretiyle oldurdugu yolunda. idam mangasi falan yok...

dikkatki okursan "kanald özel haber" yazıyor...
epeci
QUOTE (SAND^ @ Jul 20 2009, 18:39 ) *

evet simdi gordum. kanald muhabiri mi bildiriyor yani? televizyonda gosterdiler mi, muhabir gormus mu, yoksa duymus mu?
merak ediyorum zira dunyaya gore boyle bir olay vuku bulmus degil...
muratbey
QUOTE (epeci @ Jul 20 2009, 16:50 ) *

hurriyet de yapiyor aynisini, kaynak filan gostermiyor cunku gosteremiyor yok oyle bir haber dunyada cunku oyle bi olay yok. kurusiki propaganda yapiyorlar. bunu bi kere hesap acip okuyucu yorumlarinda yazdim yayinlanmadi. amerikayla ilgili yaptiklari haberlerin cogunlugu boyle kurusiki uyduruk haberler mesela.
plasenta
QUOTE (SAND^ @ Jul 20 2009, 19:39 ) *

vay anasını hahaha.gif
Tortured_Fragile_Mind
Tek geçerim smile.gif

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=oro...ada%C5%9F%C4%B1
SAND^
QUOTE (plasenta @ Jul 21 2009, 02:41 ) *
vay anasını hahaha.gif

BBC nin karısı çinli İngiliz görgü tanığı kadar güvenilir değil tabi cry2.gif

neydi? "protestuclar adetaaa bunu istiyordu...."

hakikaten vay anasını confused.gif
Qelebex
QUOTE (SAND^ @ Jul 21 2009, 09:31 ) *
BBC nin karısı çinli İngiliz görgü tanığı kadar güvenilir değil tabi cry2.gif

KanalD ==> Milliyet? kasi.gif
SAND^
QUOTE (Qelebex @ Jul 21 2009, 09:51 ) *
KanalD ==> Milliyet? kasi.gif

evet, sanırım Tv haberlerde " Kanal D özel haber" olarak yayınlanmıs...Milliyet de oradan almış..
Qelebex
QUOTE (SAND^ @ Jul 21 2009, 09:53 ) *
evet, sanırım Tv haberlerde " Kanal D özel haber" olarak yayınlanmıs...Milliyet de oradan almış..

Milliyet'i pek güvenilir bulmazsın da o açıdan söylüyorum.

Ben bu olayları çok takip etmedim ama o Uygur Lideri Rabia Kadir'le TV bağlantısı kurduklarında kadın yanlış hatırlamıyorsam "artık canımıza tak etmişti, Çin yaptıklarının sonuçlarına katlanacak" benzeri sözler söylemişti. Yani Türkiye TVlerinden bize propogandası yapılandan farklı gelişmiş olabilir olaylar. Toplumun %90'ının Uygur Türkü olduğu bir bölgede Han moblarının uygurları sıkıştırıp döverek öldürmesi pek inandırıcı gelmiyor bana. Ölenlerin çoğu Han olabilir. Askerlerin vurup öldürdüklerini ayrı tutuyorum.
SAND^
QUOTE (Qelebex @ Jul 21 2009, 10:00 ) *

Ben bu olayları çok takip etmedim ama o Uygur Lideri Rabia Kadir'le TV bağlantısı kurduklarında kadın yanlış hatırlamıyorsam "artık canımıza tak etmişti, Çin yaptıklarının sonuçlarına katlanacak" benzeri sözler söylemişti. Yani Türkiye TVlerinden bize propogandası yapılandan farklı gelişmiş olabilir olaylar. Toplumun %90'ının Uygur Türkü olduğu bir bölgede Han moblarının uygurları sıkıştırıp döverek öldürmesi pek inandırıcı gelmiyor bana. Ölenlerin çoğu Han olabilir. Askerlerin vurup öldürdüklerini ayrı tutuyorum.

aynen öyle zen.gif aslında kanald-milliyet farketmiyor, hepsi doğan yayın grubu. Burada haberi hazırlayan Tv... Ya zaten epecinin "kaynak yok" uyarısını cevaben gösterdim kanald'yi.Yoksa elbette oturma organlarından sallamıs olabilirler ama bırak da burada kazanın doğduguna inanıp da öldüğüne inanmayan arkadaşlar için turnusol kağıdı vazifesi görsün itele.gif

kaldıkı benim bu konuya hassasiyetim turk Tv lerinden kaynaklanmıyor...

Okudugunuz okulda bu bolgeden bir arkadasınız olur , onun halını okur ve duyarken, akrabalarının sırf Turkıye'de okuyor diye gorduklerı baskıyı dinlerseniz ve o cocuk 3 ncu sınıfa ve okula bir daha dönmezse, doğal olarak iz bırakıyor...
haluk
QUOTE (Qelebex @ Jul 21 2009, 09:00 ) *

ama degil, %90 ni uygur turku degil.
gecenlerde bbc.com da bu konuda bilgi vardi;
halkin %45 i uygur, %40 i han cinlileri, digerleride kazak, mogol vs vs.
cin sistemli olarak yillardir han cinlilerini oraya yerlestiriyorlarmis (bbc.com a gore
ki bbc bu gibi seylerde hata yapmaz)
ararsaniz bulursunuz.
han mob larinin oldurdukleri uygurlar soz konusu am uygur turklerininde oldurdugu
insanlar var, karsilikli bir etnik catisma soz konusu kisacasi, tabiki bir tarafta daha
cok telef olmus olabilir.

milleyetin 196 kisi idam edildi haberine gelince; bir suru ajans haberlerine baktim ama
boyle bir haber goremedim, sadece milliyette var, ustelik milliyetin insanlarin kafasina silah
dayanmis, yerlerde suruklenen resimlerinde eski resimler oldugu ortaya cikti.
insanimiz kolaycana gaza gelebiliyor; turkiyeye turizm amacli gelmis japon, malezya, taiwan vs
vs kislerin tacize ugramasi sasirtmamali kimseyi bence, herkezi cinli kefesine koyacak
cok adam var ulkede.
epeci
QUOTE (SAND^ @ Jul 21 2009, 09:09 ) *
aynen öyle zen.gif aslında kanald-milliyet farketmiyor, hepsi doğan yayın grubu. Burada haberi hazırlayan Tv... Ya zaten epecinin "kaynak yok" uyarısını cevaben gösterdim kanald'yi.Yoksa elbette oturma organlarından sallamıs olabilirler ama bırak da burada kazanın doğduguna inanıp da öldüğüne inanmayan arkadaşlar için turnusol kağıdı vazifesi görsün itele.gif

"basinda guven" mottosuyla cikan gunluk bir gazetenin gercekmis gibi yazdigi yalan haberle, bir adamin goruslerini o adamin gorusleri olarak veren yayin kurulusunun haberini karsilastirinca hakikaten nasrettin hoca fikrasi gibi oluyor...

aralarindaki farkin sen de farkindasin diye umuyorum...
Tortured_Fragile_Mind
QUOTE (epeci @ Jul 21 2009, 15:33 ) *
"basinda guven" mottosuyla cikan gunluk bir gazetenin gercekmis gibi yazdigi yalan haberle, bir adamin goruslerini o adamin gorusleri olarak veren yayin kurulusunun haberini karsilastirinca hakikaten nasrettin hoca fikrasi gibi oluyor...

Bir adamın görüşü olarak verilen haber yalan olamaz diyorsun yani? kasi.gif Spor basını bunlardan oluşuyor smile.gif
SAND^
QUOTE (epeci @ Jul 21 2009, 15:33 ) *

bu biraz yanlı bakış oluyor, madalyonu tamamen cevirip bakarsan kurduğun cümle direk sana dönüyor...

BBC gibi ciddi bir kurulus bir görgü tanığının sözlerini "haber" olarak verip zihinlerde bulanma yaratabiliyorsa, kanald nin ne eksiği var ondan?... "Adeta dayak yemek , katlıam yasamak isteyen uygunlar" yorumuyla kanald nın "bolgeden alınan haberlere gore Cınlıler ıdamlar yapıyor" arasında ne fark var?

O yuzden dıyorum "kazan doguyor" ama "ölmüyor"...
epeci
QUOTE (SAND^ @ Jul 21 2009, 15:25 ) *
bu biraz yanlı bakış oluyor, madalyonu tamamen cevirip bakarsan kurduğun cümle direk sana dönüyor...

BBC gibi ciddi bir kurulus bir görgü tanığının sözlerini "haber" olarak verip zihinlerde bulanma yaratabiliyorsa, kanald nin ne eksiği var ondan?... "Adeta dayak yemek , katlıam yasamak isteyen uygunlar" yorumuyla kanald nın "bolgeden alınan haberlere gore Cınlıler ıdamlar yapıyor" arasında ne fark var?

O yuzden dıyorum "kazan doguyor" ama "ölmüyor"...

hayir iste, bbc bunu haber olarak vermiyor, o adamin ifadeleri olarak veriyor. inanip inanmamak sana kalmis diyor yani. milliyet ise kaynak gostermeden veriyor, sanki mutlak dogruymus gibi lanse ediyor. ikisini birbirinin muadili olarak goremeyiz. bbc bu adamin soylediklerini kaynak gostermeden sanki bolgedeki muhabirinin gozlemleriymis gibi aktarsaydi dedigin dogruydu ama oyle yapmiyor. o yuzden kazanin dogduguna inanip inanmamak bizim elimizde ama öldügü kulliyen yalan...

bbc konuyla ilgili diger haberleri de notr uslupla veriyor. once: "The activities of local and foreign journalists are closely monitored by the Chinese state and there are few independent sources of news from the region." diyor, sonra da " At least 150 people died in ethnic violence in July 2009 - and while officials say most of the dead were Han Chinese, Uighur groups deny this. One of the sparks for the violence seems to have been the deaths of two Uighurs in clashes with Han Chinese at a factory in southern China in June. On 5 July, Uighurs came out onto the streets of Urumqi to protest about these killings - but how and why these protests turned violent remains a contentious issue. The authorities blame Xinjiang separatists based outside China for the unrest, and they have singled out exiled Uighur leader Rebiya Kadeer. ... But Rebiya Kadeer told the BBC she was not responsible for any of the violence. ... Uighur exiles say police fired indiscriminately on peaceful protests - adding that this was what led to the violence and deaths.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7540636.stm

senin bbc'nin haberi dedigin yer de bolgeden cesitli gorusler, ismiyle ve cismiyle kimin ne soyledigi ortada: http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8138709.stm
SAND^
Olayların en siddetli odlugu donemlerde bile Turk tv leri isim vermediler, her defasında da cın aleyhıne haber yapacakların hayatı tehlıkesı soz konusu oldugu ıcın ısım verılmeden konusturdular... Takıp etmemıs olabılırsın...

Ayrıca BBC nın o katlıam vıdeoları ortada ıken, karısı Cınlı bır Ingılız vatandasına dayanarak "gosterıler adeta bunu ıstıyordu" gibi bır haber(!) vermesi bildiğin dezenformasyondur... Bilerek ya da bilmeyerek sorumlulugu Uygurlara atar...

Zaten bunun etkılerı bu forumda bıle goruluyor... "Acaba bıldıgın baskı, sıddet degıl de baska seyler mı oluyor" soruları sorulmus...
Şeref
Bu konuda nedense ne kadar az şey bildiğimize işaret eden bir sürü şey okudum şuracıkta..

Uygur Türklerinin nüfusu sanırım Azerbaycan, Turkmenisatan vs den fazla, ama biz şu kadarcık ilgili ve bilgiliyiz..

Bunun sebebi üzerinde düşünmek, bugünkü tepkimizi şekillendirmek adına önemli bir işaret bence..

Uygur Türkleri asla demokratik olmayan, AB ya da ABD tarafından da kontrol edilemeyen bir baskıcı rejim altında, 50 sene önce var olan bağımsızlıklarını kaybetmiş, asimile edilme sürecinde yaşamaya çalışıyor.

Bizim gibi destek bekleyeceklerinden misal Türkiye ise Rabia hanımı Türkiyeye bile sokamıyor. RTE gibi biri dahi bunu yapamıyor işte, çünkü bizi harekete geçirecek bir halkın baskısını ortaya koyacak bir bilgilendirme, haber, ilişki kurma yok..

Maalesef, bunu kimse menfaatine görmüyor, ne siyaset, ne ekonomi, ne strateji adına..
Bu da hakikattir.

Merci!
Tortured_Fragile_Mind
Ben katılmıyorum pek buna. Kendimi Doğu Çin'deki azınlık hakları ile mesul görmüyorum keza. Bu dış politikadır ve dış politika da hümanist-adalet-hakkaniyet çizgisinden uzak yürür.

Bu konunun hakikaten geçmişi ve detayını bilmiyorum ve pek bilmek de istemiyorum. İstiklal'de delilerin kafasına göre adam doğraması daha ilgi çekici geliyor bana.
epeci
bu "uygur turkleri" duygusalligini ben anlayamiyorum.

bir baski ve adaletsizlik varsa bu dunyanin hemen her tarafinda var, cin'in baska bolgelerinde de var. sirf biz kismen bu topraklardan geldik diye mi butun bu duygusallik? duygusalliga politikada, uluslarasi iliskilerde yer yok. onu koyunca iste tayyip'inki gibi sacmasapan aciklamalara kadar uzaniyor. vaktiyle rusya parcalandiktan sonra da boyle bir orta asya turk devletleri heyecan dalgasi yasandi. sonra hanyayi ve konyayi anladik.

yukarda da yazdim ama tekrar yazmakta fayda var. bir ulkedeki bir etnik grubun haklarindan (temel insan haklari degil de ozerklik gibi etnisite tabanli haklar) bahsetmek ve bunu desteklemek, kendi ulkemizde bu haklari isteyen etnik gruplari moral acidan onaylamak demektir. sonra kendinle celisme kismi basliyor... ya da burasi turkiye, burada asimilasyon ve baski olmamistir, orasi cin orada asimilasyon ve baski olmustur demek durumunda kaliyoruz.

genelde bu duygulari turkiye'de destekleyenler de bir sekilde kokenini orta asya'ya baglayabilenler oluyor. yine kurt konusunda en sahin olanlar da bunlar nedense. sonra mesela ermeni diyasporasi icin soylemediklerini birakmazlar. bu devekusu cehaletinden ya da ikiyuzlulukten kurtulmalari lazim.
epeci
gunaydin tfm smile.gif
Tortured_Fragile_Mind
QUOTE (epeci @ Jul 22 2009, 09:44 ) *
gunaydin tfm smile.gif

Ne günaydını yahu smile.gif
epeci
QUOTE (Tortured_Fragile_Mind @ Jul 22 2009, 08:50 ) *

burada sabahti da o bakimdan...
Tortured_Fragile_Mind
QUOTE (epeci @ Jul 22 2009, 10:30 ) *
burada sabahti da o bakimdan...

Bonjour o zaman smile.gif
hutku
Aman arkadaşlar,karşılıklı selamlaşmayı 90 dakika muhabbetine çevirmeyin de.. hahaha.gif
muratbey
benim cok net bilgim yok bu konuda. her iki taraf icin de haberler dolasiyor ortalikta. tek bildigim ortada cok kesin net bilgiden ziyade o onu soyledi bu bunu soyledi tarzi dedikodu tadinda haberler oldugu, bi de resmi haberler. cunku cin yabanci basini oraya sokmuyor. onun icin de kimse aslinda net bilgiye sahip degil. bir insan olarak uzuluyorum tabi. ayrica kimsenin dur diyememesine de uzuluyorum. ustelik kimsenin isine de gelmiyor, dunyanin o kadar umrunda degil cunku uygurlar da han cinlileri de. yazik.. belki de cin dogrusunu yapiyor, yakaladigini han uygur demeden asiyor en sonunda susacaklar hepsi. kimbilir..

ayrica burda ota boka laf soyleyenlerin de hakikaten baska konular oldugunda milletlerin ismi degistiginde 'o baska bu baska' dediklerini de gormus biri olarak onlari da samimi bulmuyorum o da ayri mesele.. herkesin humanistligi hakikaten kendini ilgilendiren konularda. ayni kasabin et koyunun can derdinde olmasi gibi..
muratbey
bi de sunu biliyoruz ki bi suru insan oluyor orda. arada bi suru de masum oluyor. hep masumlar gidiyor arada. yazik.
plasenta
"Nerede?" sorusu ile başlayalım. "Ne zaman?", "Kim?"........ ile devam edelim.

Burası Urumqi. Ankaradan iyi görünüyor. hahaha.gif

plasenta

plasenta
Bu da Xinjiang ile ilgili bilgi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Xinjiang
blackdahlia
QUOTE (epeci @ Jul 22 2009, 02:44 ) *
gunaydin tfm smile.gif

QUOTE (Tortured_Fragile_Mind @ Jul 22 2009, 02:50 ) *

lol.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.