Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Basın ve habercilik anlayışı
Omuzomuza > Sosyal Forumlar > Üniversite
BlueSilence
Aslında kafe kısmına mı açmalıydım bilemedim itele.gif Beni rahatsız eden uyuz bir konu basının habercilik anlayışı.

Spor medyasında bunu aşırı derecede görüyorduk zaten ama gazetelerin internet siteleri azdı azalı bu tarz haberciliğe de meyil arttı. Abuk başlıklar, tıklamaya yönlendirmeye çalışmalar, içeriği başka resimleri başka olan haberler. Ve daha ötesi şimdi de "wikipedia" kaynaklı habercilik. Helal olsun diyorum zen.gif Oturduğun yerden kopyala yaz anlayışına geçtik hayırlı uğurlu olsun.

Geçenlerde benzer konudan muratbey bahsetmişti sanırım. Nerede olduğunu hatırlayamadım şimdi. Ülkecek birşey üretemez olduk. Başkasından aldığını kuvvetle muhtemel doğru-yanlış muhakemesi bile yapmadan aktarıp işini görmeye bakıyor herkes. Hele ki internetin bu işlere karışmasıyla birlikte herşey daha da kolay artık. Çünkü internette yazan herşey doğrudur. ayip.gif

Putin'in yerine geleceği düşünülen Medvedev hakkında haber

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/8350054.a...29&sz=68675
...Wikipedia’ya göre boyu sadece 1.62.
Hard rock seviyor. Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath hayranı. En sevdiği giyim tarzı blue jean gömlek. Ama buna pek fırsat bulamıyor.
Eşiyle birlikte medyanın önünde olmaktan hoşlanmıyor. Mümkün...

Haberin bütün safhalarının (sadece boy bilgisi ve devamı değil) alındığı kaynak sappi.gif
http://en.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Medvedev

Son olarak Hürriyet çok uzun süredir zaten işin bokunu çıkarmıştı. Bir gıdım ilerleme kaydetmeden aynı hızla yerlerinde saymaya devam ediyorlar.
muratbey
ya, bir de bu herifler habercilikte onculer. bari bu sefer kaynak gostermis d.gif

bu herifler genelde kaynak da gostermezler, ki bu mesleki ahlaksizlik, ayni zamanda hirsizlik. hurriyet'in sayfalarinda bazi haberlerin altinda kocaman goruyoruz son zamanlarda "haberin izinsiz kullanilmasi durumunda yasal hakkimizi kullaniriz" filan diye.

ulan sizin haberinizi kim niye alsin ki? haber dedigin internette surdan burdan arak zaten.

gecen buenos aires'teki pamela'nin "dramini" gecen bi haber vardi, kafeye asmislar. haber ntvmsnbc'de cikmisti. o da bbc'den arak. yani prestijin mi azalir bbc kaynakli haber desen mesela? heriflerin haberi olsa basi da agriyabilir bunlarin. dunyada baska yayin organlari da bbc veya baska kaynaklardan alinti yapar ama kaynaginin ismini soyler.

ama bunlari suclamamak lazim. isin kontrol mekanizmasi yok cunku. hesap soran da yok. eksik/yalan kaynak ismi verip yalan haber yapan da var, cunku kimse dogrulamiyor.

mesela dun mu evelsi gun mu ne milliyet'in giris sayfasinda (spor da diil) zico'yla ilgili bir baslik vardi, brezilya basinina zehir zemberek konustu gs macinin hakemiyle ilgili diye, brezilya basini da aslinda bu iste kotu niyetli olan futbolcularin sebep oldugunu yazdi filan diyordu. haberin altindaki imza yine mehmet ciftci. haber tabi ki yalan. gittim en buyuk brezilya gazetelerine baktim. yok oyle bisey. macla ilgili kisa ozet haber gecmis. kalani mehmet ciftci'nin hayal gucu.
BlueSilence
hahaha.gif kaynak göstermiş ama yine bir hinlik var içinde. Sanki o satıra kadar yazdıkları kendi araştırmaları, özel hayatıyla ilgili son 5-10 satırı Wiki'den almışlar gibi "maksatlı bir kullanım" olmuş.

Mehmet Çiftçi olayına artık diyecek laf yok. Yıllar yılı genelde kimse İspanyol ve Latin kökenli dil ve haberlerle çok ilgilenmediği için "yazıp" duruyor. Ortega döneminde tavan yaptı. Hala aynı çizgide devam. O ve onun gibiler de anca bu şekilde ekmek yiyebiliyor herhalde. Başka türlü makul ve mantıklı bir çizgiye çekemiyorum yaptıkları işi. Çakma gazeteci Feridun Niğdelioğlu'nun Latin versiyonu gibi...
muratbey
ya wiki hadi bisey, ben bu heriflerin haber kaynagi olarak elalemin blogunu kaynak gosterdigini bile gordum. bi ara yine bulabilirsem gecerim kicinla gulersin.

ben ne zaman baksam bisey yakaliyorum, cunku gayet acikca rahat rahat yapiyorlar. cunku kimse ugrasmiyor. simdi dur sana bisey bulayim diye herangi bi gazeteyi acayim dedim, milliyeti actim. orda da "mansetimiz dunyaya referans oldu" diye bir manset var. (bu "biz demistik, iste buyuklugumuz" tarzi kendi mansetiyle ilgili manset haber yapan tek basin da gordugum kadariyla turk basini). milliyetin mansetindeki haber surda:

http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aT...Date=02.03.2008

eminim dogrudur. ben gormedim, nytimes kendi calistigi muhabirleri referans veren bir haber yapmis. bbc de NTV'yi ve Referans gazetesinden Cengiz Candar'i referans vermis haberinde. mutlaka milliyetin de referans alindigi bir haber vardir orda simdi arayamiycam yeni kalktim sayilir. ama bu manset yapilacak bir buyukluk degil. basit bir mesleki referans, dunyada herkesin yaptigi, bir bunlarin yapmadigi sey yukarda soyledim iste, bbc veya su bu sitesinden haber araklayip referans vermiyor herifler. herkes bunlar gibi diil, biseyi alinca ismini referans veriyor. bu da buyukluk olarak almis.

bu da bbc'nin haberi:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7272108.stm

bak bu bbc'nin haberde ntv'yi referans almasi da ne kadar ironik bi olay.. yukarda demin soyledim, gecen gun ntv bunlarin internet sitesinden haber arakladiginda bunlarin adini bile anmamisti..
muratbey
bak bbc'nin haberinde turkiye'deki basinin haber mansetlerine de ufak bi dokundurma yapmis soyle:

Even as the first military vehicles were bringing troops back across the border, the morning newspapers were trumpeting Turkey's challenge to the world.

"We'll come back when the job's done!" was one typical headline.

muratbey
ya simdi dus alirken aklima geldi guldum, cok uzaga bakmaya gerek yok.

youtube videolariyla filan haber yapiyor bu herifler.

bir de bunlarin bir suru televizon kanallari filan da var.
BlueSilence
O videolara ilgili ilgisiz gelen yorumları görünce basının yaptığına "bu adamlara fazla bile" diyesi geliyor insanın... Bu da ayrı mevzu tabi d.gif Küfür üretimi konusunda anormal bir yaratıcılık söz konusu. Gazete sayfalarındaki haberlere gelen yorumlar da çoğu zaman bunların küfürsüz halleri zaten.

Bu konuya paralel bir tartışma vardı geçende NTV'de. "Görsel basın halkın istediğini mi vermeli, belirli oranda yönlendirici olmalı mı ya da farklı bir yaklaşım var mı?" ekseninde bir tartışmaydı. Yapımcılar ve magazinci denilen tipler de vardı tartışmada. Genel olarak aktardıkları düşünce yapısı ise haber ve programlarla ilgili formatlar zaten yurtdışından alınıp "ülkemiz şartlarına göre" uyarlanıyor, dizi vb. şovlar ise halkın isteği ve ilgisi doğrultusunda devam ettiriliyor şeklinde. Yani halka sorulduğunda herkes belgesel izlemeyi istiyor ama aslında onlara magazin içeriği verildiğinde daha mutlu oluyorlar, rating artıyor vb... durumları.

Bu dışarıdan alma işini farklı algılıyoruz galiba d.gif Ülke şartları kısmı da kendimizi nerede gördüğümüzle alakalı biraz. İş dönüp dolanıp eğitime, toplumsal olarak her alanda kalkınmaya dayanacak. Böyle devam edildiği sürece sonra adamlar teneke mi çaldırır kafaya mı alır takdir onların artık.

İşin kötüsü bu yapının zihniyet olarak yerleşiyor olması. Geçende bizim Gelincik'in sitesine yazdığı teknik bir içeriği bir başka Türk site aynen kopyalamış. Yanlış hatırlamıyorsam, Gelincik adama mail atıp bari kaynak gösterseydin ayıp değil mi diye sorduğunda "ama altına ben yazdım diye imza atmadım ki" gibilerinden bir cevap almıştı d.gif

Benim halen, onlar için çeviri yaptığım bir yayında aylar önce de kopya programlar, internetten crack vs yoluyla elde edilen yazılımlar hakkında bir görüş çıktı ve insanların sunduğu argüman tamamına yakınında "ben öğrenciyim, o kadar param yok, alamam başka çare yok" tadındaydı. Yani tamam ben de sürüyle crack vs gibi şeyler yaptım ama çıkıp bu yaptığımın doğru olduğunu savunmuyorum en azından d.gif utangac.gif

Vahim olan şey hatalı yapılan işin kendince haklı sebeplerle hatasız olarak görülmesi.
muratbey
QUOTE(BlueSilence @ Mar 2 2008, 12:31 ) [snapback]6596[/snapback]
Bu dışarıdan alma işini farklı algılıyoruz galiba d.gif Ülke şartları kısmı da kendimizi nerede gördüğümüzle alakalı biraz. İş dönüp dolanıp eğitime, toplumsal olarak her alanda kalkınmaya dayanacak. Böyle devam edildiği sürece sonra adamlar teneke mi çaldırır kafaya mı alır takdir onların artık.

kesinlikle kendi standardini kendin belirleme meselesi olduguna katiliyorum. abi dogru ama biliyorsun turkiye sartlari... bu isin kolayciligina kacmaktan baska birsey degil. egitim deniyor da, egitim ailede baslar. turkiye'yi bir aile olarak alirsak medyanin daha sorumlu olmasi gerekiyor. ama baskalarini sucladiklari seyleri kendileri yapiyor en basta. ornegi o olursa asagilara da o sekilde yansiyor tabi.

burda da reyting icin hersey haber olmali mi tartismasi donuyordu yakin zamanda, ki bu konuda daha titizler.. cnn'in sayfasinda da benzer konuda kisileri tehlikeye aticak seyler haber yapilmali mi diye bir oylama vardi gecen hafta, hayir demistim. yuzde 90 hayir oyu vardi. simdi link vericektim kaldirmislar.

bu arada gelincigin sitesi ne?
BlueSilence
adresi hatırlayamadım da blog tarzında bir yerdi sanırım
muratbey
ben de actim bi blog, rahatsiz adam diye.. d.gif

orda burda 'bize ne ki' denen seyleri artik oraya topliycam. ama cok yavas gidiyor. ugrasamiyorum surekli.
epeci
QUOTE(muratbey @ Mar 2 2008, 08:30 ) [snapback]6599[/snapback]
ben de actim bi blog, rahatsiz adam diye.. d.gif

orda burda 'bize ne ki' denen seyleri artik oraya topliycam. ama cok yavas gidiyor. ugrasamiyorum surekli.

bize ne ki bundan smile.gif
BlueSilence
Başlık : Fenerbahçe, Sevilla'ya olaylı giriş yaptı

bu da içerik smile.gif

Şenhan Bolelli bildiriyor Şampiyonlar Ligi 2. tur rövanş maçında yarın İspanya'nın Sevilla takımıyla karşılaşacak Fenerbahçe, Sevilla kentine geldi.

Aziz Yıldırım başkanlığındaki Fenerbahçe kafilesi, Sevilla Havalimanı'na indiğinde, kalabalık bir Türk gazeteci grubu tarafından karşılandı.

Havalimanının çıkış yerinin dar olması ve çok sayıda gazetecinin bulunmasından dolayı Hürriyet Gazetesi'nin foto muhabiri Süleyman Arat İspanyol polisiyle tartışıp, üzerinde de pasaport ve herhangi bir kimlik bulunmayınca gözaltına alındı.

Olayda polisi iterek fotoğraf çekmeye çalışan Türk gazeteci, İspanyol polisinin sert müdahalesiyle hızlı bir biçimde dışarı çıkarıldı.

Fenerbahçeli yönetici ve gazetecilerden bazılarının polisle konuşmasına rağmen, İspanyol polisi Türk gazeteciyi karakola götürdü.

Bu arada, az sayıda bir grup Fenerbahçe taraftarı, havalimanında takımı karşılayarak, tezahüratlarla konaklayacağı otele giden kafileyi uğurladı. Fenerbahçe kafilesiyle birlikte şarkıcı Kıraç da Sevilla'ya geldi.

yorumsuz kalarak yorumlamış olayım
Sporel
wikipedia'yla ilgili guzel bir haber:

http://www.theonion.com/content/node/50902
BlueSilence
capkin.gif

Fener´de Eto sesleri

Başkan Aziz Yıldırım Fenerbahçe taraftarı‚ her yıl bir dünya yıldızı transfer etmemize alıştı. Bu yıl da bir yıldız transfer edeceğiz. Ancak alacağımız futbolcu Brezilyalı değil ve Fenerbahçeye gelmeyi kendisi teklif etti dediği günden itibaren papatya falı açılmaya başlandı. Dünya futbolunda marka haline gelmiş ne kadar futbolcu varsa hepsinin Fenerbahçeye transfer edileceği öne sürüldü. Medyadaki bu tartışmalara Sarı-Lacivertli taraftarlar da internet sitelerinden katıldı. Son olarak Sarı-Lacivertli taraftarların internet sitesi antu.comda Fenerbahçenin Samuel Etooyu transfer edeceği öne sürüldü.

YÖNETİM DOĞRULAMIŞ

Kendİsİnİ 8 yıllık antu.com üyesi olarak tanıtan ve ilk kez forumlarda bir transfer haberi yazdığını ifade eden Fenerbahçeli bir taraftar‚ Musevi cemaatinde önde gelen iki arkadaşının kendisini aradığını belirterek‚ İkisi de beni ayrı ayrı aradılar ve Etoonun bittiğini söylediler. Kaynak olarak yönetim kurulumuzu verdi ikisi de. Nihat Özbağının oğlu bu dedikoduyu doğrulamış. Son anda bir pürüz çıkarsa diye B planı da hazırmış ve gene doğru ise Kanoute ve Shevchenko ile de görüşülmüş iddialarını ortaya attı.

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=111401,2
muratbey
QUOTE(BlueSilence @ Mar 10 2008, 10:04 ) [snapback]7174[/snapback]
Fener´de Eto sesleri

Başkan Aziz Yıldırım Fenerbahçe taraftarı‚ her yıl bir dünya yıldızı transfer etmemize alıştı. Bu yıl da bir yıldız transfer edeceğiz. Ancak alacağımız futbolcu Brezilyalı değil ve Fenerbahçeye gelmeyi kendisi teklif etti dediği günden itibaren papatya falı açılmaya başlandı. Dünya futbolunda marka haline gelmiş ne kadar futbolcu varsa hepsinin Fenerbahçeye transfer edileceği öne sürüldü. Medyadaki bu tartışmalara Sarı-Lacivertli taraftarlar da internet sitelerinden katıldı. Son olarak Sarı-Lacivertli taraftarların internet sitesi antu.comda Fenerbahçenin Samuel Etooyu transfer edeceği öne sürüldü.

YÖNETİM DOĞRULAMIŞ

Kendİsİnİ 8 yıllık antu.com üyesi olarak tanıtan ve ilk kez forumlarda bir transfer haberi yazdığını ifade eden Fenerbahçeli bir taraftar‚ Musevi cemaatinde önde gelen iki arkadaşının kendisini aradığını belirterek‚ İkisi de beni ayrı ayrı aradılar ve Etoonun bittiğini söylediler. Kaynak olarak yönetim kurulumuzu verdi ikisi de. Nihat Özbağının oğlu bu dedikoduyu doğrulamış. Son anda bir pürüz çıkarsa diye B planı da hazırmış ve gene doğru ise Kanoute ve Shevchenko ile de görüşülmüş iddialarını ortaya attı.

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=111401,2

sappi.gif d.gif

weekly world news daha kesin haber veriyor bu arada. -mis -mus diil, -di -du seklinde.
Sporel
Omuz.net forumundaki Goksin isimli kullanicinin belirttigi uzere FB Shevcehnko konusundaki girisimlerini surduruyor. Ogrenilene gore gorusmeler ust duzey yoneticiler tarafindan gizlice yurutuluyor. Forumlari takip edip degerli okuyucularimizi bilgilendirmeye devam edecegiz.

Kaynak

OHA haber ajansi
tosbaga
buyrun, adam sekiz sayfa roportaj asmis. zahmet edip kaynak bile gostermiyor dumur.gif

http://www.ntvspor.net/Pages/21226.ASP

orjinali
http://hoopshype.com/interviews/deron_woelfel.htm

Sakatlık nedeniyle All-Star kadrosundan çıkarıldığından bu yana omzundaki problemle mi oynamaya devam ediyorsun?
Deron Williams: Sadece kazanmaya ve takımımı play-off'a taşımaya çalışıyorum. Batı Konferansı şu anda çok zorlu. Play-off'a kalabilmek için oyunumu bir üst seviyeye taşımaya çalışacağım. Bunları gerçekleştirmek için çabalıyorum.

You have been on a tear since being left off the All-Star team. Are you playing with a chip on your shoulder?
Deron Williams: I’m just trying to win, trying to get my team to the playoffs. The West right now is tough and I will try to elevate my game for us to make the playoffs. That’s what I am trying to do.

lol.gif lol.gif
plasenta
Özkök uçmuş, "that was a good life" diyip gözyaşlarına boğulmuş. Yazı işleri katını alkışlarla terketmiş. Enis Berberoğlu gelmiş yerine.
hutku
Çıplak karı tabloları kalacak mı acaba yerinde? hahaha.gif

Qelebex
gunun birinde ertugrul ozkok'un yerine hurriyetin basina gececegi kesin gibi gorunen kisidir kendileri.
(kediaman, 05.01.2004 10:57)

dumur.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.