Ben maçlar zevksiz demedim zaten. Yine de az maç seyrettiğimi tekrar vurgulayayım.
QUOTE (Ali @ Jun 15 2010, 12:05 )

Oh be, herkese muhalefet edeyim
1) Takimlar arasindaki farkin azaldigini dusunmuyorum, bilakis elit takimlar ile digerleri arasindaki farkin iyice acildigi fikrindeyim. Bunun icin baktigim gosterge birkac tane uc skor olup olmadigi degil. Kuzey Kore aksam Brezilya'dan 6 yerse takimlar arasindaki mesafe acik kalmis mi diyecegiz?
Eskisi gibi arada bir farkli skor olmamasinin sebebi olayin cok medyatik olup, artik en esek takimin bile uc kurus defans yapacak kadar futbol olmasi. Birinci faktor cikip sahaya saldir Allah, 7 yesem ne olur tipi futbolu engelliyor, butun dunya izliyor, isin icine ciddi paralar girmis, kimse rezalet yasamak istemiyor, ikinci faktor de futbol acisindan o kadar fark atilmasini zorlastiriyor. Ama bu skorla ilgili bir durum, yani 2-0 ile 6-0 arasindaki farka bakip bence yanlis sonuc cikartiriyor.
Benim baktigim gosterge hani ufak tefeklerden vazgectim, ikinci grup takimlardan dahi bir Brezilya, Ispanya'yi yenebilme ihtimaline ne oldugu, ben bu intimalin eskiye gore azaldigini, ucuncu grup takimlar icin ise hic hic kalmadigi fikrindeyim.
20 sene once Cezair almanya'yi yendi, bugun 20 mac yapsalar o sonuc cikmaz,takimlar bence yalsmiyor, bilakis elit takimlar uzaklasiyor.
Takımlar arasındaki fark azalmamışsa, nasıl olup da bir Asya takımı elini kolunu sallaya sallaya Avrupa'dan gelen bir takımı yenebiliyor? Eskiden mümkün müydü bu? Cezayir Almanya'yı yendiğinde büyük sürprizdi. G.Kore Yunanistan'ı, Gana Sırbistan'ı yenince şaşıran var mı? Varsa da ben duymadım daha. Yarın Drogba'lı Fildişi Sahili Almanya'yı yense şaşıran olur mu? Asıl Fildişi Sahili gruptan çıkamadı diye eleştirmişti millet geçen kupada. Eskiden Zaire gol atar mı kısmını bile geçtim, üç maçta 20 gol yer mi diye konuşulurdu.
Orta Amerika'dan gelen takımın 10 yediğini gördüm ben dünya kupasında. Hem de Macaristan'dan yemişlerdi galiba. Şimdi Macaristan, bırak 10 atmayı, Orta Amerika'dan gelen bir takımı yenebilir mi acaba?
2) Maclarin sIkIcI olduguna da katilmiyorum, daha dogrusu neye gore sIkIcI diye sorgulamak lazim diyorum.
1982 yilinda TV karsisina gecip Dunya Kupasi'ni izledigimizde sezon boyunca izledigimiz futbol kendi harika ligimiz ve de 5-6 tane Avrupa Sampiyon Klupler Kupasi maci, yani senede 3-5 dogru duzgun mac gorup, Eder, Zico, Socrates'in karsisina gecip, dogal olarak neredeyse orgazm oluyorduk.
Bugun yaz geldiginde ben kendi adima 30 tane Premiership, 40-50 tane La Liga ve onemli sayida CL, biraz EL, biraz Serie A maci seyretmis oluyorum. Bunlar arasainda onemli bir kismi cok iyi maclar oluyor.
E o zaman da dogal olarak bu milli takim maclari yavan diye dusunebilir insan, her sene bilmem kac tane Barca Inter, Barca Chelsea, Real Barca, Man U Chelsea, Man U Arsenal, Milan bilmem ne vs. maci seyrederse Italya Paraguay'dan verim alamaz tabii.
Dunya Kupasi'ndan zevk almak, vay be nefutbol oynaniyor, dokturuyor adamlar diyebilmek istiyorsaniz Kupa'dan onceki iki sezon futbol diye sadece Turkcell Super Futbol Ligi'ni izleyin, haftada iki mactan iki sezon yeter. Dunya Kupasi'ni yasli gozlerle Allahim, bu lutuf bana mi diye seyredersiniz.
Bu kısmına katılıyorum. Hatta ilk seyrettiğim maçta aynı tamamen şeyi düşündüm.
Eskiden televizyon başında "vay demek çok övülen Fazekas böyle bir futbolcuymuş, vay be şu Socrates neymiş meğer" nidalarıyla çenem yere düşmüş seyrederdim. Şimdi Gana-Sırbistan maçına bakarken Gana takımındaki 1 Sırbistan takımındaki 2 futbolcuyu ilk defa seyrediyor oluyorsun. Bu da bir şey söylemiyor tabii.
Ayrıca, sene boyunca EPL falan seyrediyor olmak da buradaki maçlara olan ilgiyi düşürüyor. Eskiden kaçırdığım maçları banta alır gece seyrederdim. Şimdi hiç öyle bir ihtiyaç hissetmiyorum...
Futbol degisti, elit klupler aldi basini gitti, bu bir derece elit milli takimlara dahi yansidi, klupler muthis futbol oynuyorlar, dunyada bu ise ayrilan para arttikca futbol da muthis bir oyun oluyor, ama milli takimlar artik sadece istisnai olarak sezon icinde alistigimiz en tepedeki klup takimlari gibi top oynayabilecek, belki bu kupa Ispanya. Yine de kupanin tadina varalim.
Ali
Milli takımlar konusunda farklı düşünüyorum.
Brezilya bu kupada Fildişi Sahili'ne elenebilir örneğin. Ya da İtalya Paraguay'a kaybedebilir. 2002'de G.Kore İtalya'yı ve İspanya'yı elediğinde ev sahipliği, hakemler falan demiştik, ki büyük ölçüde öyleydi. Bu sene yine İtalya'yı eleyebilirler ve gayet de olası bir durum bana göre.
Ama her kupada çok farklı takımlar olması normaldir. 1982 Kupasında Brezilya farklıydı mesela, 1978'de Hollanda. Bu sene İspanya farklı. 2002'de Brezilya farklıydı, 2006'da ise hiç öyle bir durum yoktu. Farklı olmak kupayı kazanacağın anlamına gelmiyor, ama diğerlerinden üstün görünüyorsun. Bu sene se üstün görünenler var ama üstün görünenler cart diye herhangi biri tarafından elenebilir artık. Örneğin ABD Konfederasyon Kupasında olduğu gibi İspanyayı çuvala koyup yollayabilir. 1982'de Brezilya'yı Kanada'nın çuvala koyma ihtimali neydi?