Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bölünme sorusu
Omuzomuza > Sosyal Forumlar > Üniversite
plasenta
Belçikalılar ayrılalım diyebiliyor. Çekoslovaklayalılar da ayrılalım dedi ayrıldı. Diyemeyenlerde var. Bugün bu konuya değinmiş Ahmet Altan.

ayrılıkçılık
Murat
Yazıyı okudum, oyumu da bu iki şık arasında "halkın ayrılalım diyememesi"ne verdim.

Yalnız şunu merak ediyorum: Türkiye'de neden "ayrılalım" denilemiyor?
plasenta
Kaç Misak çıkar acaba?
plasenta
QUOTE (Murat @ Jun 16 2010, 14:05 ) *
Yazıyı okudum, oyumu da bu iki şık arasında "halkın ayrılalım diyememesi"ne verdim.

suç olduğu için
blackdahlia
"halkin ayrilalim diyememesi"ni biraz acmak lazim. demek isteyip de diyememesi mi yoksa ayrilmak lazim geldigi halde bir turlu buna ikna olup diyememesi mi?
Tortured_Fragile_Mind
QUOTE (Murat @ Jun 16 2010, 14:05 ) *

Neden ayrılalım deniyor da faydalı bir soru olabilir.

Senaryoda zenginler ya da "önce bizimdi buralar" formatındaki Quebec'lilerden farklı bir durum var.

Ermenistan'dan daha zor durumda kalacak bir ülkede yaşama arzusunu irdelemek gerekiyor. Bu daha kötü bence bir ülke için.
plasenta
QUOTE (Tortured_Fragile_Mind @ Jun 16 2010, 14:41 ) *
Neden ayrılalım deniyor da faydalı bir soru olabilir.

Senaryoda zenginler ya da "önce bizimdi buralar" formatındaki Quebec'lilerden farklı bir durum var.

Ermenistan'dan daha zor durumda kalacak bir ülkede yaşama arzusunu irdelemek gerekiyor. Bu daha kötü bence bir ülke için.

1. Konu niye buraya geldi?
2. Elmanın 10 fallacy listesinden kaçı var 3 cümlede?
seytani.gif
blackdahlia
QUOTE (Tortured_Fragile_Mind @ Jun 16 2010, 07:41 ) *

bize ne? d.gif ayrilmak isteyen ayrilsin anyayi konyayi gorsun. bi de vize koysun TC, oh! halbuki ayrilsalar bu ulkenin ve insanlarinin uzerinden oyle kocaman bir yuk kalkacak ki hafiflikten hangi yone ucacagimizi sasiracagiz.
Tortured_Fragile_Mind
Topic neden açıldı? Malumun ilanı için mi? Konu bir yerlere gelsin diye mi?
Tortured_Fragile_Mind
QUOTE (plasenta @ Jun 16 2010, 14:43 ) *
2. Elmanın 10 fallacy listesinden kaçı var 3 cümlede?

Belçika Diyarbakır kıyası bir tanesine giriyordur elbet hahaha.gif
plasenta
Konuyu ben ülkemin omurlu vatandaşlarının nasıl bir ülke istediklerini görmek için açtım.

Ahmet Altan'a gelince malumun ne olduğu konusunda hiçbir fikir yokken bunun üzerine politika inşa etmekten bahsediyor.

Daha zengin olan kesim, daha yoksul olan kesimin “ayrılacağından” korkuyor ve daha yoksul olan Kürtlere baskı yapıyor.

Baskı yapıyor ama Kürtlerin ayrılmak isteyip istemediğini bile kimse bilmiyor, aralarında ayrılmak isteyenler olduğu yüzde yüz ama onlar kaç kişiler, diğer Kürtler onları destekliyor mu hiçbir fikrimiz yok.

Bir daha oku. Belçika Diyarbakır kıyasını nerede buldun göster bize. Haklısın burada bir fallacy var.
Murat
QUOTE (plasenta @ Jun 16 2010, 14:36 ) *
suç olduğu için

Onu anladım. Nerede yazıyor suç olduğu? Neye göre suç?
Tortured_Fragile_Mind
QUOTE (plasenta @ Jun 16 2010, 14:55 ) *
Konuyu ben ülkemin omurlu vatandaşlarının nasıl bir ülke istediklerini görmek için açtım.

Ahmet Altan'a gelince malumun ne olduğu konusunda hiçbir fikir yokken bunun üzerine politika inşa etmekten bahsediyor.

Bir daha oku. Belçika Diyarbakır kıyasını nerede buldun göster bize. Haklısın burada bir fallacy var.

O kısımda sorun yok. Ama tartışmanın ana başlığı "Belçika, Kanada tartışıyorken biz niye tartışamıyoruz" girişi gibi. Kopyaladığın kısım alt katmanı. Murat bir açılım getirmiş, bende devam ettirdim. Zaten senin son postta yazdığın kısımdan yola çıkıp "normalde mevcut konumunu daha iyiye götürecek durumlarda ayrılma isterken, mevcut statü/durumunu daha zora sokacak bir arayışta olmanın daha tuhaf olduğunu" yazdım. Bunun da sorumlusu bu arayışta olanlar değil.

Eleştirilen şey aynı yani.
Qelebex
Ben sanıyorum 13-14 yaşımdan beri bu ülkeyi defalarca kere değişik şekillerde bölmüşümdür hahaha.gif
Tortured_Fragile_Mind
QUOTE (Qelebex @ Jun 16 2010, 15:04 ) *
Ben sanıyorum 13-14 yaşımdan beri bu ülkeyi defalarca kere değişik şekillerde bölmüşümdür hahaha.gif

Ankara'nın doğusunu silcilerden misin? hahaha.gif
Qelebex
QUOTE (Tortured_Fragile_Mind @ Jun 16 2010, 15:05 ) *
Ankara'nın doğusunu silcilerden misin? hahaha.gif

en son sınırı doğuda bolu tünelinden çekmiştim. dediğim gibi ikiye bölüp bırakmıyorum klark.gif
plasenta
QUOTE (Qelebex @ Jun 16 2010, 15:07 ) *
en son sınırı doğuda bolu tünelinden çekmiştim. dediğim gibi ikiye bölüp bırakmıyorum klark.gif

Bu doktrine "misak-ı zilli" diyoruz.

Yalnız Kartalkaya mundar olmasın. Gerede olsa?
plasenta
Anayasanın 14. maddesi suç yapıyor bunu. bölünmeyi amaçlayan parti kurulamıyor mesela.

Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.

Ne süper bir ülkede yaşıyoruz farkında değiliz, insan haklarına dayanan demokratik ve laik... breh breh. Yeni değişikliklerle erotik de olursa hiç eksiğimiz kalmaz.
Tortured_Fragile_Mind
Benim favorim 4.madde.

I. DEVLETİN ŞEKLİ

MADDE 1 - Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. CUMHURİYETİN NİTELİKLERİ

MADDE 2 - Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. DEVLETİN BÜTÜNLÜĞÜ, RESMİ DİLİ, BAYRAĞI, MİLLİ MARŞI VE BAŞKENTİ

MADDE 3 - Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı "İstiklal Marşı"dır.

Başkenti Ankara'dır.

IV. DEĞİŞTİRİLEMEYECEK HÜKÜMLER

MADDE 4 - Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Anayasadaki demokrasiye aykırı bir hüküm 4.maddeye takılır mı?

Bu 4.maddey, çocukken küfürleşirken en son küfredenin son noktayı koymak için "lafıma laf katanın Allah Belasını versin" demesine benzetiyorum ben.
Tortured_Fragile_Mind
Şimdi dikkat ettim. Başkentin değiştirilmesinin teklif dahi edilmeme sebebi ne olabilir ki?

Milli Marş "İstiklal Marşı" 'dır. Bu kadar detaya giriliyorsa daha da detaylı açıklanmalı sanki? Yeni bir marş yapılıp adına İstiklal Marşı dersek ne olacak?
plasenta
4. madde teknik olarak hatalıdır. 4. madde değişebilir veya kaldırılabilir çünkü, o zamn 4. maddede zikredilen diğer maddeler sahipsiz kalır.
Murat
QUOTE (plasenta @ Jun 16 2010, 15:14 ) *
Anayasanın 14. maddesi suç yapıyor bunu. bölünmeyi amaçlayan parti kurulamıyor mesela.

Ne süper bir ülkede yaşıyoruz farkında değiliz, insan haklarına dayanan demokratik ve laik... breh breh. Yeni değişikliklerle erotik de olursa hiç eksiğimiz kalmaz.

Peki, o halde anayasamız bu konuda kabahatli olan.

Ahmet Altan ne diyor yazısında?

...
Devlet, Kürtler üstünde yıllardır süren baskısını, “Kürtler ayrılmak istiyorlar” varsayımının üstüne bina eder.

Ayrılmak isteyen birilerinin ayrılmasını engellemek için o insanlara bir cehennem hayatı yaşatılır bu ülkede.

Doğru ya da yanlış; anayasanın (yani bu halkın yüzde doksan küsurunun oylarıyla kabul edilen yasanın) emriyle yapıyor olabilir mi acaba bunu devlet?

...Devlet dediğiniz aygıtın, insanları mutlu etmekten başka ne amacı olabilir?

Bence de bu çok önemlidir. Peki bu aygıt nasıl bilecek insanların nasıl mutlu olacağını? İnsanlar ona ne derlerse onu anlamak durumunda değil mi? Bunun yolu da o devletin anayasası değil mi?

...Bu topraklarda yaşayanların çoğu da kendi mutluluğundan daha fazla önemser devletin “büyük” olmasını.

Halbuki, insanları mutlu etmeyen her yapıda mutlaka bir hata vardır.

Diyelim ki ilk önerme doğru. Peki "insanlar devleti daha fazla önemsiyorsa, sana ne kardeşim?" demezler mi adama? Kendi mutluluğundan daha fazla önemsiyorsa zaten onu daha çok mutlu ediyordur develetin büyüklüğü. Bir annenin, çocuğunun mutluluğu, sağlığı vb şeyler için kendi isteklerinden vazgeçmesi gibi bir şeye de karşı çıkar mı Ahmet paşam? Paşama göre o anne de hatalı mıdır? Sadece Ahmet paşamın düşünceleri mi doğrudur? Nerede demokrasi?

...Bizde ise hemen hemen her zaman olduğu gibi durum tam tersine.

Daha zengin olan kesim, daha yoksul olan kesimin “ayrılacağından” korkuyor ve daha yoksul olan Kürtlere baskı yapıyor.

Bunu da anlayamadım. O anayasaya kabul oyu vernelerin hepsi Kürtlerden zengin miymiş yani?

Bunları sadece Ahmet Altan'ın yazısında kafama takılanları not etmek için yazdım. Yoksa fikrim yukarıda, oyumu ne şekilde kullandığımı da söyledim.

Daha önce ikiyüzelli ayrı fırsatta aynı şeyi yazdım. Hakimler suçlanırken de, askerler suçlanırken de, anayasa mahkemesi ya da başkaları suçlanırken de. Bu memleketin anayasası var. Herkes o anayasaya uymak durumunda. Beğenmiyorsan değiştirmenin yolu da belli. Değiştirmeyenlere değil de, yasaları uygulamak görevi olup uygulamaya çalışanlara yüklenmenin doğru olmadığını düşünüyorum ben.

Bu memleketin bir anayasası var. Ben de pek çok yerinin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama değiştirilirken "ben böyle istiyorum" tarzı bir demokrasi uygulamasıyla değil, sadece kendi düşüncelerinin doğru olduğuna inanan paşaların keyiflerine göre değil, uzlaşma ile olması gerektiğini düşünüyorum. Gerekirse madde madde değiştirilsin, hepimizin vakti var sanırım bu işe.

Ama yüzde doksan küsur oyla kabul edilmiş bir anayasa ortadayken "o niye onu öyle yaptı, bu niye bunu böyle yaptı, vay ideolojik, vay şerefsizlik, vay kahpelik, vay bilmemnelik" falan demek bana bir anlam ifade etmiyor.

Demokrat geçinenin demokrasiye, hak hukuk peşindekinin hakka hukuka saygı göstermesi gerekir her şeyden önce.
SAND^
Ne çok bölücü varmış d.gif

Burada halkın diye kastedilen "kürtler" ise kürtlerin zaten su anda bir vatanı olusdu, özerk bir bölgeleri var... İlla Kürt bayrağı altında yaşayacağım diyen bence K.Irak'a göç etsin... Nüfüs olarak bölünmeye varım...
plasenta
Murat bakıyorum yemiş yutmuşsun yine Demokrasiyi. Libya'nın İran'ın da anayasası var ama bunu yeri bu topic değil galiba.
Murat
QUOTE (plasenta @ Jun 16 2010, 15:55 ) *
Murat bakıyorum yemiş yutmuşsun yine Demokrasiyi. Libya'nın İran'ın da anayasası var ama bunu yeri bu topic değil galiba.

Hiç öyle bir iddiam yok. Bunu iddia sahipleri düşünmeli. smiley.gif

Libya ve İran'ın anayasaları yüzde kaç oyla kabul edilmiş ve nasıl değişir konusunda hiç bir fikrim yok. Ben tartışamam dolayısıyla. Bu konuyu tartışmak için de HBB birilerini bulman lazım. smiley.gif
plasenta
QUOTE (Murat @ Jun 16 2010, 16:05 ) *
Libya ve İran'ın anayasaları yüzde kaç oyla kabul edilmiş ve nasıl değişir konusunda hiç bir fikrim yok. Ben tartışamam dolayısıyla.

Yani %91 ile kabul edilen bir anayasa ile örneğin %60 ile kabul edilen bir anayasa bir olmaz demek istiyorsun öyle mi? Ben bunu anladım ve hayran oldum demokrasinin bu inceliğine.
Murat
QUOTE (plasenta @ Jun 16 2010, 16:10 ) *
Yani %91 ile kabul edilen bir anayasa ile örneğin %60 ile kabul edilen bir anayasa bir olmaz demek istiyorsun öyle mi? Ben bunu anladım ve hayran oldum demokrasinin bu inceliğine.

Ben de anlama kabiliyetine hayran oldum. lol.gif Nerenden anlıyorsun sen bunları? kasi.gif

Ben sadece Libya ve İran konusunda bilgim olmadığını söyledim. Hepsi bu smiley.gif
plasenta
İyi sevindim senin için.
Tortured_Fragile_Mind
QUOTE (plasenta @ Jun 16 2010, 16:10 ) *

Halkın mutluluğu için bir parametre olabilir sanki? Tabi halk önem veriyorsa.

Süngü gölgesinde yapılan oylama ortamından bağımsız konuşuyorum.
hutku
Bölünmez,boşuna uğraşmayın.. d.gif
epeci
bolunup bolunmemesinden cok bolundukten sonra ne olacagi onemli.

belcika gibi evet bolunduk ama zaten ab uyesiyiz demek baska.
cekoslovakya gibi biz onden girelim siz arkadan gelin demek baska.
yugoslavya gibi, biz zaten alman sayiliriz (hirvatlar) su sirplari da ruslarla basbasa birakalim acliktan olsunler demek baska.

bolundukten sonra yonetilmesi de kolay oluyormus. hos biz bolunmeden de yonetilebiliyoruz smiley.gif
Breyf
Savasma sevis.
plasenta
QUOTE (Breyf @ Jun 17 2010, 06:00 ) *
Savasma sevis.

özkan
Elbette birilerin ayrılalım diyememesi, ayrılmaktan daha kötüdür, burada kötü ne demek ise artık. Zorla güzellik, zoraki evlilik olmaz. Kaldı ki sınırlar her zaman değişitiği gibi ilerde de herzaman değişecektir. İnsanoğlunun ortak bir düşmanı olmadığı sürece her zaman birbirileri ile savaşacaktır. Doğanın en genel kanunu burada insanlar içinde elbette geçerli.

Ama Belçika ve eski Çekoslavakya örnekeleri üzerinden, Türkiye ile bir benzerlik kurma derdi bence çok yersiz zira verilen iki örnek de ülkemiz ile alakasız. Belçika'nın sorunu Flamen-Valon veya Hollanda-Fransa sorunundan çok bir din sorunuydu ve Belçikanın kurulmasını, belki şimdi de tekrar bölünmesine yol açan dindi, ırk ayrılığı değil.

Çek- Slovak sorunu ise tamamen sanal. Zaten 1920'lardan sonra iki halkın biraraya gelip bir ülke kurmasıyla, barışçıl bir şekilde yeine ayrılması ile yine Türkiye'nin durumu çok farklı. Kaldı ki ne Çekler ne de Slovakların tarih sayfalarında neredeyse yeri yok. Buna karşılık en azından Belçika kelimesi oldukça eski ve Roma dönemlerine kadar geri gider.

Bölünme konusunu ben hala kim tarafından istenildiğini anlamış değilim. Sanmam ki Batıda yaşayıp da çalışan herhangi bir Kürdün ülkenin bölünmesini istesin. Doğudaki Kürtleri bilemem, ama aklı biraz çalışıp da kendini fazla Büyük Kürdistan yanılgısına kaptırmamış herhangi bir Kürdün bölünme isteğinde olmaması gerekir, eğer biraz kendi halkını seviyorsa.

plasenta
Kimse bir X ülkesi ile Y ülkesindeki ayrılma gerekçelerini tartışmıyor ki.

X ülkesinde isteyen "ayrılalım" diyebiliyor da, "Y"de niye diyemesin konusu bu.

Yoksa hepimiz farkındayız milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde....tepkimiz çok sert olacaktır....akan kan yerde kalmaz.... hahaha.gif
özkan
QUOTE (plasenta @ Jun 17 2010, 09:42 ) *
Kimse bir X ülkesi ile Y ülkesindeki ayrılma gerekçelerini tartışmıyor ki.

X ülkesinde isteyen "ayrılalım" diyebiliyor da, "Y"de niye diyemesin konusu bu.

Yoksa hepimiz farkındayız milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde....tepkimiz çok sert olacaktır....akan kan yerde kalmaz.... hahaha.gif

Sen diyorsun ya, nasıl denilemiyormuş ? Sadece sen de değil, belli milletvekilleri bas bas bağırıyor işte

Amaç belli, yem belli, her şey belli bir sen çok zeki, forumun geri kalanı aptal d.gif

Yoo ben bölünme taraftarıyım, verdiğim verginin doğuya ve doğudan batıya sürüyle akan ve benim çok uğraşmama rağmen hiç bir şekilde bir bağ kuramadığım bu insanların sorunları için heba edileceğine, çok daha faydalı işler için harcanabilir.

Bunun yanında milli birlik ve beraberliğe ihtiyac duyacağımız zamanlarda en sert tepkiler nedense hep bölme derdinde olanlardan geliyor, bölünmek istemeyenlerden değil smiley.gif
plasenta
Ülkenin adı "Türtiye" olarak değişse acaba açılıma faydası olur mu? İngilizce de de Turdey olur, ingilizlerle top oynarken hindi dolması esprisinden de kurtuluruz.

Beyin fırtınası yaptım hala esiyor. sivis.gif
Tortured_Fragile_Mind
Geyik fırtınası oldu sanki smiley.gif
hutku
QUOTE (Tortured_Fragile_Mind @ Jun 17 2010, 11:03 ) *
Geyik fırtınası oldu sanki smiley.gif

lol.gif
plasenta
Çekoslovakyanın şartları çok farklıydı tabi. Biz "herkes Türkleşsin, milli birlik beraberlik olsun" diyoruz ama herkesi Çekoslovakyalılaştırmak söylenemiyordu bile.
Dolayısı ile önce Çek-Oslo-Vak olarak üçe bölünmeyi düşündüler. Norveçliler Oslo'ya itiraz edince 2'ye bölündüler. Haklı adamlar.
"Türt" konusunda ısrarlıyım yalnız. smiley.gif "Türtmeni" de olabilir, herkesi kucaklayan bir üst kimlik. Türtmenistan. seytani.gif
elma
türkiyede anket yapılsa, bölünmeyi doğudakilerden çok; batıdakiler ister bence zaten. pkk/bdp 'nin istemediğini biliyoruz tam bağımsız yeni bir devleti.

batıda vergisini verip, doğuda çocuğunu kaybedenler bu "vatan toprağı" muhabbetinden ne kadar erken sıkılırsa kardır.

isteyen türt olsun, isteyen kürk, sen sağ ben selamet.

bölücü elma
Şeref
Ortada ayrılalım diyen bir siyasi kimlik yok. Kürt kimliğinin ifadesindeki noksanların tolere edilmesinden başlayan kültürel, sosyal haklar var..

Ama bu haklar için verilen mücadeleyi yükselten hedef nedir..

a- Yapısal olarak, Üniter devlet, merkezi hükümet, tek millet, Türk milleti kavramı değişmeli
b- Coğrafi olarak Bölgede Özerklik (Irak benzeri-nedense şu son dönemde pratik olarak da -örneklendi- sırada İran üzerinde uygulanabilirliği var-)
c- Silahlı mücadeleyi yürüten, malzeme olan ya da aracı olanlardan, liderlik edenlere kadar iade-i itibar ve adı asla af olmayan bir muafiyet yansıtan bir uzlaşma gerçekleştirilecek, yasalara da buna uydurulacak

Şu anda hedef bariz olarak bunlardır.

Biz bunlara evet diyenler ya da demeyenler olarak karar verip, sonra yöntem, yasa belirlemeliyiz..

Ben buna hayır diyen biri olarak kendimi konumlandırıyorum.
Sonra "hayır" için mücadele yöntemimi, eğer "hayır" kabul edilirse, çoğulcu olarak, "evet" diyenin yürüttüğü mücadele şekline göre kararlaştırmalıyım diye düşünüyorum..

Merci!
epeci
QUOTE (Şeref @ Jun 26 2010, 01:04 ) *
Ortada ayrılalım diyen bir siyasi kimlik yok.

hangi ulke bu?
Şeref
QUOTE (epeci @ Jun 26 2010, 14:11 ) *
hangi ulke bu?

Türkiye, senin bulunduğun yerden belli olmayabilir.

Merci!
epeci
QUOTE (Şeref @ Jun 26 2010, 21:09 ) *
Türkiye, senin bulunduğun yerden belli olmayabilir.

Merci!

valla benim bulundugum yerden bagimsiz olarak turkiye'de ayrilikci bir hareket var. bunu "en fazla federasyon istiyorlar" diye gormek naifligin otesinde bence. iclerinde federasyon isteyen de var, bagimsizlik isteyen de var, tek bir kurdistan olsun diyen de var...
Tortured_Fragile_Mind
QUOTE (epeci @ Jun 27 2010, 04:49 ) *
valla benim bulundugum yerden bagimsiz olarak turkiye'de ayrilikci bir hareket var. bunu "en fazla federasyon istiyorlar" diye gormek naifligin otesinde bence. iclerinde federasyon isteyen de var, bagimsizlik isteyen de var, tek bir kurdistan olsun diyen de var...

Kim onlar onu soruyor.
epeci
QUOTE (Tortured_Fragile_Mind @ Jun 27 2010, 09:00 ) *
Kim onlar onu soruyor.

bahsettigimiz seyi ifade etmek suc. o yuzden kim oldugunu soylemek de biraz guc. bendeki genel kani bdp icinde azinlikta olan grubun iki devletli cozum, cogunlukta olan grubun federasyon istedigi. ikisini de istemeyen varsa marjinaldir.

ayrilikci gerilla hareketi pkk 26 yildir etkin ve etkili iken ayrilik isteyen kimse yok demek garip geliyor. kurt toplumu icinde turkiye'den bagimsiz, kuzey irak'la birlesik bir devlet yapisina ulasmak isteyenler olmasi normaldir. bunun gunumuz konjonkturunde imkansiz gozukmesi bu insanlarin bunu istemeyecegi anlamina gelmez. 15 sene once kuzey irak kurtleri bagimsiz/federe bir yapiyi ancak hayal ederlerdi. bugun gercek oldu. belki ilerde bir ic savas goruruz (irak'tan bahsediyorum) ve tam bagimsiz olurlar...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.