QUOTE (Tortured_Fragile_Mind @ Jan 31 2009, 15:33 )

Bu topicte devam etmek istemiyorsun ama ırkçılık kısmını buraya yazmışsın, o konuya buradan devam edebiliriz

Bu konu daha önce çok konuşuldu ama tekrarlayayım. Türkiye'de ırkçılık konusu genel olarak din bazlı oluşmakta.Buna da yok demek çok zor. Yahudi, İsrail, Hristiyan diyince gözü dönen bir sürü adam var. Yahudi'yi, Hristiyan'ı geçtim kendi kafasındaki Müslüman profiline uymayanı bile silip atmak isteyen bir sürü adam var. Bunda da tabi ki dinlerde yapılan keskin ayrımların etkisi var. Adam karşısındaki adama "yanacak lan bu" diye bakıyor. En iyimser olarak acır zaten.
Şu anda yine meydanlar doluyor, muhtemelen Cuma sonraları gösteriler oluyordur. Bu kitle Maraş'ta ve Sivas'ta da çocuklar kesilirken (devlet kontrolünde) ya da yakılırken ortada yoktu.6-7 Eylül'de de muhtemelen mahalle basıyordu. Hassasiyet ise hassasiyet. Hassasiyet "benim dinim adamına" olunca bu biraz ırkçılığa giriyor. Ayrımcılık demek daha doğru tabi. Konya'da, Kayseri'de top sakalla bile gezmek sorun olabiliyor yahu. Bu dogmatik bakış açısındaki bir adam İsrail, Yahudilik ayrıştırması falan yapmaz. Yapamaz.
oncelikle irkcilik ve ayrimcilik (racism & discrimination) kavramlarini ayirmakta fayda var. irkcilik kurtlere, ermenilere ve yahudilere yapilan, etnik kokenden dolayi farkli ve kotu muamele goren diyelim. bu noktada bu ulkede irkcilik diye bir sorunun onemli bir seviyede oldugunu dusunmuyorum. soyle ki: gecenlerde amerikali bir meslektasla yemege ciktik. esi de amerika da onemli bir universitede antropoloji profesoru idi. kurt meselesinden sohbet acildi. adamlarin kafasindaki irkcilik kavrami dogal olarak kendi ulkelerinde gordukleri gibiydi. bir insan bir olguyu kendi tecrubelerinden anolojiyle algilar. boyle olunca kurt meselesini konustugumuzda, oncelikle onlarin ne dusunduklerini sordugumuzda, seslerini kisarak!!! kurt irkciligi ile duyduklarini ve dusunduklerini soyleyince masadakiler gulmeye basladi. rahat ol falan dedik

adamlar turkiye de kurt racism i var diye bir sey duyunca, onlarda zamaninda oldugu gibi, kurtler arabanin arkasinda giderler, her yerde ikinci sinif vatandas muamelesi gorurler, vs. falan zannediyorlar. elemanlara turkiye kurt basbakan, cumhurbaskani, bircok bakan oldugunu soyleyince biraz

oldular. yani ulkede irkciligin olmasi, bu tip seylerin yaygin olmasi demek biraz. bu anlamda ben bir ermeni, kurt veya yahudi irkciliginin ciddi bir sekilde oldugunu dusunmuyorum. ermeni birinin bakan olmasi, veya yahudi bir isadaminin ( ki erdogan gectigimiz yillarda yahudi bir isadamina liman verecek diye elestirilmisti simdi suclayan kesimler tarafindan

) buyuk bir yatirim yapmasi ulkede bir problem olusturacagini sanmiyorum. ha buna tepkili olacak kafatascilar yok mu? tabii var, ama hangi toplumda marjinal kesimler yok ki?
ayrimcilik konusu, tamamen farkli mesele. bu konu cok ciddi bir sekilde ozellikle son yillarda cok onemsenmesi gerekn boyutlara ulasti. is, sanat, bilim, siyaset, vs. her alanda cok ileri seviyede siyasi gorus, dini inanc vs. ile ilgili cok ciddi bir ayrimcilik oldugunu hepimiz goruyoruz. artik bir yerde biri ise alinacaksa, kalifiye olmasindan cok siyasi veya dini gorusu on plana cikiyor. bu durum uzun vadede ulke icinde cok onemli kirmizi cizgiler olusmasini saglayacak ve "siz ve biz" kalibina oturacak hersey. bu cok tehlikeli bir gidis, ve bunun icin kesinlikle onlem almak gerekiyor. bu konuyla ilgili sonuna kadar katiliyorum.
QUOTE (okkesus @ Jan 31 2009, 10:32 )

onemli bir fark var ISRAIL DEVLETI ve YAHUDILIK arasinda. bunlar ayni seyler degil. amerika'da bircok yahudi israil devletinin eylemlerini protesto ediyor,ve hatta buyuk prostestolari bizzat bunlar duzenliyor. bu ayrimi butun dunya yapiyorken, ve tayyip de altini cizerek (ki hem onceki konusmasinda, hem de sonrakinde altini cizerek belirtti) hala irkci demek icin artniyetli olmak lazim. anti-semitism diye bir olgu var diye, bu israil devletine bir immunity saglamaz. bu bir devletin ve plitikacilarin yaptiklaridir. bir dinin veya mensuplarinin degil. eger derlerse ki, "bu yaptiklarimiz yahudiligin emridir, ve biz bundan dolayi yapiyoruz", o zaman olay yahudilik olayi olur. ama bu yine genel dusunce degil de sadece birkac ekstremist in dusuncesi ise yine de yahudiligin olayi olmaz.
bu bahsettigim ayrimla ilgili bir link vereyim.
http://www.richardsilverstein.com/tikun_olam/http://www.richardsilverstein.com/tikun_olam/about-me/http://www.richardsilverstein.com/tikun_ol...rdogan-v-peres/